Izmjenjivači -  inverteri
Kontrola i praćenje
Solarni paneli
Regulatori punjenja
Solarni akumulatori
Solarni FN paketi
monokristalinski panelKoliko će fotonaponski panel proizvesti struje?

Jedan kvadratni metar fotonaponskih solarnih panela može proizvesti do 150 W bez održavanja snage do trideset godina. Oni će čak i raditi na difuzno svjetlo kad su oblačni dani, ali sa manje izlazne snage. Napon proizveden fotonsponskim panelom ostaje približno isti bez obzira na vrijeme, ali jakost (A) i snaga (W) će varirati.


Najvažniju varijablu koju treba imati na umu pri planiranju fotonaponskih solarnih instalacija je izlazna snaga, koje će uglavnom ovisiti o četiri faktora:

* maksimalna snaga vašeg panela (mjereno u peak-vatima ili Wp)
* intenzitet svjetlosti
* broj sati izloženosti suncu i
* kut izlaganja suncu


Intenzivno dnevno svjetlo

Maksimalna snaga Pmax panela izražava se u Wp, znači koliki broj vati (W) ?e panel proizvoditi u optimalnim uvjetima, tj. u podne na direktnu sunčevu svjetlost u hladnom vremenu. Maksimalni intenzitet sunca je 1,000 W / m2.

tipovi solarnih celija
Sljedeći faktori će utjecati na količinu sunca, a koji utjeću na učinkovitost fotonaponskih panela:

1. vremenski uvjeti (oblaci, magla i sl.)

2. Kako je sunce visoko na nebu

3. Broj sunčanih dana

1) Prvi faktor se pomalo olako shvaća, 50 W panela bi trebao proizvesti 50 W za svaki sat od sunca 1,000 W / m2. Paneli će proizvesti oko pola tog iznosa (25 vata svaki sat) kada su izloženi do 1/2 svjetla (500 W / m2). Difuzno svjetlo koje prolazi kroz tanke oblake moglo bi davati oko 300 W / m2.

U vrlo lošim vremenskim uvjetima s debelim, tamnim oblacima, intenzitet svjetlosti mogao bi pasti na 100 W / m2 i proizvesti samo 5 W po satu.2) Drugi faktor, visina sunca iznad horizonta varira od godišnjeg doba. Kada je sunce vrlo visoko u nebo (ljeto), njegove zrake putuju kroz atmosferu brže na kraće udaljenosti, nego kad je nisko na nebu (zimi). Sunčeve zrake su raspršene sve više i tim više postaju difuzne prilikom prolaska kroz maglu ili zagađenja. Mjesto koje dobiva puno sunca u 9. mjesecu moglo bi biti zasjenjeno od studenog do siječnja zbog prepreka (drveće, dimnjaci, krovova i sl.).

3) Treći faktor stvara najveći problem za one koji ne žive u blizini ekvatora, odnosno razlika u broju sunčanih sati između godišnjih doba.

Optimalno okretanje panela prema Suncu

Uvijek je najbolje da se paneli usmjere prema jugu sa idealnim kutem nagiba ovisno o geografskom položaju i dobu godine. Sunčeve zrake trebaju padati okomito na panel. Idealna situacija u Europi je da imamo krov okrenut prema jugu s kutem između 40 i 60 stupnjeva, ili, još bolje, ravni krov ili površinu na kojem možemo panele podesiti po volji.

Može se odstupati od ovih vrijednosti ako nismo u mogućnosti ih izvesti ili iz estetskih razloga, da bi ih uklopitli u postojeće arhitektonske strukture. Budućnost fotonaponskih sistema ovisit će u velikoj mjeri o skladnoj integraciji panela u gradnji zgrada.

Primjer: U stambenim zgradama s staklenim stijenam na balkonima gdje želimo ograničiti gubitak topline, možemo lako instalirati fotonaponske panele s minimalnim dodatnim troškom. Gubitak iskoristivosti panela zbog okomitog položaja i eventualnog  manje povoljnog položaja možemo procijeniti na 30%.

Proizvodnja struje pomoću solarne energije

Proizvođači